Miniatture stroomonderbreker

- May 02, 2018-

Miniatuur stroomonderbreker is een elektromechanisch apparaat dat een elektrisch circuit beschermt tegen overstroom . De overstroom, in een elektrisch circuit, kan het gevolg zijn van kortsluiting, overbelasting of een foutief ontwerp. Een MCB is een beter alternatief voor een zekering, omdat deze niet hoeft te worden vervangen zodra een overbelasting wordt gedetecteerd. In tegenstelling tot een zekering, kan een MCB eenvoudig worden gereset en biedt daarmee verbeterde operationele veiligheid en groter gemak zonder grote bedrijfskosten te veroorzaken.

Het principe van de bediening is eenvoudig. Een MCB functioneert door de continuïteit van de elektrische stroom door het circuit te onderbreken zodra een fout wordt gedetecteerd. In eenvoudige termen is MCB een schakelaar die automatisch wordt uitgeschakeld als de stroom die er doorheen gaat de maximaal toegestane limiet overschrijdt. Over het algemeen zijn MCB ontworpen om te beschermen tegen overstroom- en oververhittingsfouten (oververhitting).

Er zijn twee contacten waarvan de ene is vastgezet en de andere is verplaatsbaar. Wanneer de stroom de vooraf gedefinieerde limiet overschrijdt, dwingt een elektromagneet het beweegbare contact om te openen (dat wil zeggen om los te koppelen van het vaste contact) en schakelt de MCB uit waardoor de stroom in het circuit stopt. Om de stroom van de stroom opnieuw te starten, wordt de MCB handmatig ingeschakeld. Dit mechanisme wordt gebruikt om te beschermen tegen storingen die ontstaan door overstroom of overbelasting.

Ter bescherming tegen storingen die het gevolg zijn van oververhitting of temperatuurstijging, wordt een bimetaalstrip gebruikt. MCB's zijn over het algemeen ontworpen om te trippen binnen 2,5 milliseconden wanneer een overstroomfout optreedt. In geval van temperatuurstijging of oververhitting kan het 2 seconden tot 2 minuten duren voordat de MCB uitschakelt.

Dit artikel behandelt het inzicht van een enkele pool-MCB die gewoonlijk in het huishouden wordt gebruikt. De volgende afbeelding toont de verschillende interne delen van een MCB met de bovenste behuizing verwijderd. De volgende secties zullen elk onderdeel en zijn functie onderzoeken.

Binnenste delen van miniatuur stroomonderbreker

Internal-Parts-of-MCB.jpg